Utolsó kommentek

Friss témák

Rovatok

Rovatok

Új olvasónaplók a SuliHálón!!!

2009.08.26. 11:20 :: SuliHáló.hu

Bronté – Üvöltő szelek (olvasónapló)

Bronté – Üvöltő szelek Ritka, váratlan alkalma az ábrázolás teljességének, de egyúttal szabadságának is, az ihlet csodálatos rátalálása legtitkosabb mondanivalóira.

 

Bővebben...

 

 

Moliére - Tartuffe (olvasónapló)

Moliére - TartuffeSZEMÉLYEK

     PERNELLE ASSZONY, Orgon anyja
     ORGON, Elmira férje
     ELMIRA, Orgon felesége
     DAMIS, Orgon fia
 
 
 

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig (olvasónapló)

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Az íróról: Móricz Zsigmond
(1879, Tiszacsécse - 1942, Budapest)

Egy elég nehéz sorsú szatmári református családból származott. Nagyon jól ismerte a társadalom minden rétegét, de legfőképpen a szegény réteget, ezért kíváló realista prózaíró volt.

Bővebben...

SWIFT Gulliver utazásai (olvasónapló)

SWIFT Gulliver utazásaiMinden újabb műtét után világosan megállapítottam, hogy mennél tovább haladunk, a hibák számban és terjedelemben annál inkább növekszenek.

Bővebben...

 

 

Shakespeare, William Rómeó és Júlia (olvasónapló)

Shakespeare, William Rómeó és Júlia” A szép Veróna tárul itt elénk,
Hol két jeles család vetélkedett.
Ős gyűlölségük új csatákon ég,
És polgár- vér szennyez polgár- kezet.

Bővebben...

 

Shakespeare Hamlet (olvasónapló)

A drámai alapszituációban már minden későbbi fejlemény csírája megjelenik, a kezdeti feszültséget az emberi viszonyok megváltozásának szükségszerűsége kelti.

Bővebben...

 

 

Petőfi Sándor: A helység kalapácsa (olvasónapló)

Petőfi Sándor: A helység kalapácsaA mű keletkezése
1844-es kemény debreceni tél után eltöltött egy kis időt szüleivel Dunavecsén, majd ment Pestre és júliusban megkezdte segédszerkesztői munkáját a Pesti Divatlapnál. Közben első verses kötetét (Versek) rendezte sajtó alá.

Bővebben...

 

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön (olvasónapló)

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmönA történet röviden: a mű főszereplője egy kisfiú, akinek az édesapja szűcs, így ő az, aki sző neki egy kisködmönt. Ha a gyermek, Gergő jót tesz, akkor a ködmön szépen kisimultan áll rajta, ha viszont valakivel gorombán viselkedik, akkor a kabátka szorítani kezdi tulajdonosát.

Bővebben...

 

MOLIÉRE: A fösvény (olvasónapló)

MOLIÉRE: A fösvényBizonyos értelemben azt lehetne mondani, hogy minden jellem komikus, feltéve, hogy a jellemen azt értjük, ami személyünkben máris kész, vagyis ami automatikus működésre kész mechanizmus állapotában van. Ez pedig, ha úgy tetszik, mindaz, amiben ismételjük magunkat.
 

 

 

Johann Wolfgang Geothe: Faust (olvasónapló)

Johann Wolfgang Geothe: FaustEz a mű Geothe legnagyobb alkotása. Csak nem hatvan éven át, készült: 1773-tól a költő majdnem élete végéig dolgozott nagy művén.

 

Bővebben...

 

 

Csokonai Vitéz Mihály – Dorottya (olvasónapló)

Csokonai Vitéz Mihály – Dorottya Első könyv

Ebédig
Csokonai művében a főhős nő, méghozzá nem is amazon, hanem egy öreg, csúnyácska, fogatlan, aki "A hamut mamu-nak, a szöszt pösz-nek ejti." Mint az előbeszédből kitűnik, a költő 1799-ben Somogy megyében tartózkodott, itt töltötte a farsangot is. Itt látott modelleket Dorottyára.
Az eposz a propozícióval, a tárgy megjelölésével kezdődik:

Bővebben...

Toldi szerelme (olvasónapló)

Toldi szerelme A Toldi szerelme Arany János által írt elbeszélő költemény. A költő a Toldi-trilógia középső részének szánt, tizenkét énekből álló művel 1879-ben készült el. Első kiadása két hónap alatt elfogyott. A Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság is jutalmával tüntette ki.

Bővebben...

 


További olvasónaplók....

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sulihalo.blog.hu/api/trackback/id/tr661339292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása