Utolsó kommentek

Friss témák

Rovatok

Rovatok

Dohányzás az iskolában! (a dohányzók jogai) (P,Sz)

2007.09.29. 15:22 :: SuliHáló.hu


Ez egy olyan téma, amit mostanában nagyon kevesen mernek feszegetni!

Azokban az iskolákban ahol a vezetőség is rendesen megszögelt koporsóban kíván nyugodni, nincs is gond a dologgal. Ellentétben olyan helyeken ahol az egészséges életmód mellett tette le a voksát az igazgatóság.

Nálunk is eme helyzet adódott.

Mivel szeptembertől kikerült  "AZ ISKOLA EGÉSZ TERÜLETÉN TILOS A DOHÁNYZÁS!" tábla, a kedves és kedvetlen kollegák a legmegalázóbb helyzetekbe kényszerülnek bele.
Vagy az iskola sarkán csoportosulva (az igazgatói ablakából nem látható területen), vagy a közelben lévő buszmegállóba csoportosulva fogyasztják el a rákok reggeliét.

Egyre gyakoribb jelenség az iskolánk szomszédságában lévő Munkaügyi Központ előtt csoportosuló tömegben elvegyülve, a reggeli kávét szürcsölgető kollégák látványa.
A szülők között szárnyra kapnak néha a pletykák, hogy "Kirúgták! Azért áll minden reggel a Munkanélküli előtt! Megérdemelte!"
Nevetünk a dolgon! Kínunkban.

Régebben volt egy ócska kis lyuk, ahová beülhettünk egy szünetben, megbeszélni a napi gondokat....ehelyett most bujkálhatunk, hogy se a gyerekek, se a vezetőség ne lásson minket miközben "BŰNÖZÜNK".

Talán az egyetlen pozitív fejlemény az egészben, hogy a bagós gyerekeket kitúrtuk a legjobb helyeikről....ők így nehezebben tudnak rágyújtani....:)

Mára ennyi....

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sulihalo.blog.hu/api/trackback/id/tr74180643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csendeskati · http://www.minhalalig.spaces.live.com 2007.10.07. 22:34:52

aki ezt kitalálta a könnyebb ellenállás irányába indult. látványosabb, és könnyebben kipipálható, mint az alkoholizmus elleni harc. ez egy egyszerű adminisztratív döntés, és kész. míg az alkoholfogyasztás visszaszorítására tett legenyhébb kísérlet is, gyanítom több potenciális szavazópolgárt lökne át a túloldalra.:)
vagy nem?

Nagy Gábor · http://www.g-art.hu 2007.10.08. 00:27:29

Szerintem, minden csak az adott intézmény vezetésén múli, hogy mennyire tolerálja a dohányzást...
De ha a dohányzók nem emelik fel a szavukat a maguk igazáért, akkor járjon is mindenki a tilosba "bűnözni"!
Vagy sírjon a szagszervezetnek.....:-)

Ujlaki István 2007.12.07. 23:39:52

Ha egy valamire való etikus, kultúrált országban élnénk, akkor már rég szabályozták volna azt, hogy egy iskolában senkinek sem lehessen dohányozni! A kiszűrődő és ablakon beszűrődő füstöt 6-14 éves gyerekek is beszívják. Ki gondol e lezűllött fertőben erre? Már bocsánat, de a normális az, hogy levegőt kapjon az ember! Tehát hiába emelik fel a szavukat a rákot szerető emberek!

Nagy Gábor · http://www.sulihalo.hu 2007.12.08. 09:04:21

Kedves István!
Azért ez egy kicsit bonyolultabb helyzet...
Ha egy ember „szenvedélybeteg” és drasztikusan akarják megfosztani ettől a függőségétől, az nem sok esetben vezet jó eredményre. Főleg, ha ő ezzel nem ért egyet.
Régebben az iskolákban meg tudták oldani a dohányzásos kérdést, és a mai technika mellett ez még könnyebb feladat lenne. Egy kifelé szellőző ablakon kiáramló füstmennyiségtől ,még egyetlen gyereknek sem lenne semmi baja, viszont ha egy éppen elvonás alatt álló ideges pedagógus okítja őket egész nap, az kellemetlen lehet mindenki számára.
Meg kell hagyni a szabad választás jogát mindenkinek, hogy miként él és miként akar meghalni…sőtt egy igazi jogállamban erre lehetőséget is kell biztosítani!
Szerintem….

Ujlaki István 2007.12.09. 00:41:50

Hát van benne egy kis igazság! De mégis, mi is az a pédamutatás? A kis nebulóinknak mi vagyunk a példaképei, rólunk beszélnek nap, mint nap. És arról nem beszéltünk, milyen a szaga a dohányos tanítónéninek, vagy tanárbácsinak, amikor odamegy segíteni a gyermek közelébe! Úgy gondolom nem kell részletezni. Véleményem szerint inkább arról van szó, hogy reggel el kell szívni a nyugtató anyagot, me délután, amikor vége a tanításnak, és még jöhet a papírmunka. A többi cigi otthon. Ezzel kimondom azt is, hogy tiszteletben tartom a dohányosokat, annak ellenére, hogy ők nem tartják tiszteletbe nem dohányzó embertársaikat. Azonban egy oktatási intézményben semilyen formája nem viselhető el ennek a veszélyesen egészségkárosító tevékenységnek.

Nagy Gábor · http://sulihalo.hu 2007.12.09. 10:51:07

Kedves István!
Szerintem ha egy tanárnéni, vagy a tanárbácsi kicsit füstszagú, attól még nem lesz rosszabb pedagógus. A gyerekeknek sem árt megtanulni, hogy nem virágillatú ez a világ.
Van azért a dohányzásnak egy pár "áldásos" mellékhatása is.
Nálunk sokkal jobb volt a tantestület összetartása a dohányzós időkben. 2 éve (amióta a kávézóból kitiltották a dohányzást) megszünt a szünetekben való nyüzsgés és beszélgetés. Akkor mindenki iparkodott a kistanáriba és abban a büdös füstben olyan jókat beszélgettünk mint azóta egyszer sem.
Ha gondunk volt, egymással vagy a munkánkkal itt mindíg meg tudtuk beszélni. Manapság elmegyünk egymás mellett.
Én azóta már leraktam a cigit, de nagyon hiányzik ez a légkör. Bemennék én akármekkora füstbe egy jó beszélgetésért.
süti beállítások módosítása