Utolsó kommentek

Friss témák

Rovatok

Rovatok

Internetes generáció (P, SZ, D)

2007.10.14. 17:00 :: SuliHáló.hu

Internetes generáció

Néhány napja meglepetten hallottam, hogy ma már az internet ismerete és megléte egy általános iskolás gyermek számára is nélkülözhetetlen.

„Ma már nem a könyvtárban, hanem az interneten kell keresni az információt”- sajnos ez nem csak a felnőttekre, de a gyermekekre is igaz. A tanárok szemében a könyvtár már csak egy elavult, hangulatos hely, ahová kikapcsolódásként, s nem tanulni járnak a gyermekek. Nem egy iskolában pedig a házi feladathoz szükséges anyagokat az interneten át kell beszerezni. De vajon mennyire biztonságos ez?

Tizennyolcas karika

Az interneten böngészve akarva-akaratlanul bármikor belefuthatunk egy-egy felnőtt tartalmat kínáló hirdetésbe. Ha nem elég biztonságos az otthoni számítógép, akár a különböző vírusok is átirányíthatják a keresett oldalt egy másik, gyermekek számára nem ajánlott oldalra. Talán minden szülőben felmerült már a kérdés, vajon mikortól, és milyen feltételekkel engedheti gyermekét egyedül internetezni?

Nem egy gyermek már óvodás korban a számítógép előtt ül, főként, ha szüleitől is ezt látja. A számítógépes játékok nagy része akár képességfejlesztő is lehet, az internet használata is előnyt jelent a gyermekek számára, a veszélyekkel azonban számolni kell. Nem egyszer kialakulhat függőség, a gyermek életében oly fontos barátságok, a mozgás, a tanulás rovására is mehet a túlzásba vitt technikai szenvedély.

Mit engedhetünk meg gyermekeinknek?

A Microsoft ajánlása alapján tízéves kor alatt semmiképpen ne engedjük gyermekünket egyedül internetezni, hiszen könnyen találhat nem gyerekszemnek való oldalakat. A számtalan agresszív, vagy éppen erotikus oldal még egy gyermek számára is könnyen megtalálható, s mivel az összes oldalt egyetlen rendszer sem képes kiszűrni, elengedhetetlen a szülői felügyelet.

Tíz éves kor után a gyermekek nagy része már megfelelő értékítélettel rendelkezik, s ha a szülő elegendő figyelmet fordított gyermeke tájékoztatására, úgy nem kell tartania attól, hogy gyermeke tiltott oldalakat böngész.

Gyermekek és a netfüggőség

Függőség nem csak anyagi, de virtuális dolgoktól is kialakulhat. Egy megfelelő önbizalommal rendelkező felnőtt ember is könnyen függővé válhat az internettől, ahol bármit megtehet, egy önértékelési problémával küzdő gyermek számára pedig ideális teret ad, hogy még inkább elszigetelődjön környezetétől. Az interneten bárki lehet; superman, katona, vagy éppen tűzoltó. Ha szülei nem fordítanak rá elegendő figyelmet, könnyen függővé válhat a virtuális valóságtól.

A legfontosabb, hogy az internethasználat nem mehet a normális emberi élet rovására. A gyermeknek továbbra is szüksége van a tanulásra, a mozgásra, a friss levegőre, melyet a szobában, a számítógép előtt ülve nem kaphat meg.

Gyerekbarát internet, a részleges fikció

A gyermekbarát internet, mint fogalom létezik. A valós életben azonban a különböző szűrő szoftverek nem nyújtanak teljes biztonságot. Kizárólag a szülői felügyelet kiegészítőjeként használható, s nem helyettesíti a szülő magyarázatát.

Mit tehet a szülő?

Vannak kényes témák, melyekről még mi felnőttek sem beszélünk egymás között. Ilyen téma a szexualitás, a szexuális aberráció, az agresszivitás, a pedofília. Az internetet használó gyermekeknek azonban mindezekről tudnia kell. A gyermeki naivitás nem csak a gyermeknek, de a családnak is rosszat tehet.

Nem egyszer éri zaklatás az internetező gyermekeket, s a szülők néha tudomást sem szereznek a dologról. Fontos, hogy tájékoztassuk gyermekünket azokról az alapvető feltételekről, melyeket mi már tudunk; soha ne látogassanak pornográf oldalakra, ne adják ki személyes adataikat, zaklatás esetén azonnal forduljanak a szülőhöz.

 

Forrás: családinet.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sulihalo.blog.hu/api/trackback/id/tr23196031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása