Utolsó kommentek

Friss témák

Rovatok

Rovatok

És Ön hány hungarikumot tud megnevezni?

2014.07.17. 08:41 :: SuliHáló.hu

És Ön hány hungarikumot tud megnevezni?

Egészen lesújtó tényeket tárt fel egy ma közzétett kutatás a magyar nép legnagyobb értékeivel kapcsolatban. Az állami és magánszektorbeli szereplők által támogatott rendezvényeket szervező Magyar Ízek Alapítvány ugyanis országos kutatásból derítette ki:

"a lakosság jelentős része jellemzően nem ismeri a gasztronómián túli hungarikumokat."

a magyarok több mint kétharmada három, vagy annál kevesebb hungarikumot tudott helyesen megnevezni, a fiatalok fele pedig még hármat sem.

A kutatás ötszáz fő megkérdezésén alapult, a véletlenszerűen megszólított emberek feladata az volt, hogy mondjanak annyi hungarikumot, amennyit csak tudnak. "A kutatók csak azokat a válaszokat vették figyelembe, azaz értékelték helyesnek, amelyek a Hungarikum Bizottság által összeállított, hivatalos hungarikum listán is rajta vannak" – folytatja a közlemény.

Hungarikum? Az meg mi?

Elég fontos feladatai vannak a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elnökölt Hungarikum Bizottságnak, ahol egyébként a tagok bruttó félmillió körüli fizetést kapnak mitőlünk, az adófizetőktől: a hungarikumtörvény alapján ők döntik el, hogy mik szerepelhetnek a Magyar Értéktárban és a hungarikumok elitlistáján (utóbbin egyébként 41 dolog szerepel a mostani állás szerint, a "klasszikus magyar nótától" kezdve az operetten át Puskás Ferenc életművéig).

A közelmúltban például bevették a hungarikumok előszobájának számító Magyar Értéktárba a 77 Elektronika Kft. által fejlesztett és gyártott Dcont vércukormérő termékcsaládot. Nagy vihart kavart a karcagi birkapörkölt hungarikummá tétele is, mondván a pörökölt felhigítja a hungarikumok rangos listáját –, de a támadások ellenére bennemaradt a körben.

 

A következő szomorú dolgok derültek ki:

A megkérdezettek 68 százaléka három, vagy annál kevesebb hungarikumot tudott "helyesen megnevezni".

22 százalékuk tud csak 5-nél több hungarikumot mondani.

Tíz, vagy annál többet pedig csak a kutatásban megkérdezettek 10 százaléka tudott.

A legtöbbet említett hungarikum a pálinka és a Tokaji Aszú volt a kutatás alapján.

Valamivel több nő tud 3 vagy annál kevesebb hungarikumot helyesen felsorolni, viszont a több magyar büszkeséget felsorolók között magasabb a férfiak aránya.

A 17 év alattiak 49 százaléka-a 3 hungarikumot sem tudott mondani, 81 százalékuk 3 vagy annál kevesebb magyar értéket tudott, 10–nél többet pedig egyikük sem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sulihalo.blog.hu/api/trackback/id/tr556515457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása